View unanswered posts | View active topics It is currently 29 Sep 2016, 14:54Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Puumala, Saimaa ja muuta parhautta 
Author Message
User avatar

Joined: 09 Dec 2006, 03:29
Posts: 3252
Location: kosminen yksinäisyys
Reply with quote
Post Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Ah, Puumala. Saavuin juuri 8 päivän (aivan liian lyhyeltä) mökkivisiitiltä tuosta Suomen suurimmasta saaristokunnasta. Omissa papereissani paras paikka maailmassa. Ensivisiitti tapahtui kesäleirillä vuonna 1990 ja vuodesta toiseen olen samoille sijoille palannut. Tuo erään yhdistyksen omistama ja ylläpitämä mukavuudeton leiripaikka on toimittanut minulle kesäpaikan virkaa ja muodostunut omaksi salaiseksi kolokseni tässä maailmassa. Nyttemmin on Puumalaan noussut myös äitini kesämökki, joka on varsin upealla paikalla sekin. Tuo pieni pitäjä onkin piikkipaikalla sillä lyhyellä listalla, johon ovat kirjoitetut ne paikat, joita loppusijoituspaikakseni harkitsen, sikäli kun ihmisellä itsellään tässä asiassa mitään harkintavaltaa on.

Heinäkuu on varsin ruuhkaista aikaa sekä Puumalan pienessä keskustassa, että vesillä. Tänä vuonna avattu uusi satamakahvila vetää väkeä kiihkeästi parin-kolmen kuukauden ajan muiden keskustan palveluiden tavoin, kunnes kylä syksyn tullen taas palautuu omaan uneliaaseen rytmiinsä. Moni kylän puodeista onkin auki vain kesällä tai aukioloaikoja supistetaan turistikauden ulkopuolella. Rantabaanalla Nesteen venehuoltamon takana oleva Ravintola Poiju esimerkiksi tarjoaa kesäaikana lounasta todella herkullisesta noutopöydästä, vaikka ravintolarakennuksen ulosantiin panostaminen on viime vuosina jäänyt lapsipuolen asemaan. Hieman sisäpiirin tietoa on, että ko. ravintolassa toimii suomalaisten sisävesikalastajien perustaman kehitys- ja markkinointiyrityksen koekeittiö. Erikoisia ja hyviä lohi-, hauki- ja muikkuasioita olen syönyt siellä. Näkyi satamatorin kojussa olevan tarjolla haukibratwurstiakin, mutten sitä käynyt maistamaan, kun vasta lounaspöydästä nousin. Kesäisin on satamatorilla myös muuta syötävää, juotava ja pakollista krääsää. Suosittelen pyylevän hauskalta äijältä lörtsyä tai lettukahveja. Ensikertalaiselle Sillan tornin kahvilassa piipahdus kannattaa maisemien tähden.

Ruokaa saa myös jo mainitusta Satamaravintolasta ja ravintola Hovista. Pitsoja, hamppareita ja pihvejä ilman sen suurempia syitä kulinaarisiin hurraa-huutoihin. Ruokaa saa myös Ravintola Virrasta, joka uutena tulokkaana vastoin kaikkia odotuksia on sinnitellyt parin viime talven ylitse. Ruoka ei ole ollut kehuttavaa, jos ei huonoakaan ja terassi on ihan viihtyisä. Perinteisempi Hollitupa kerää pääosin jo pidempään tuoppeja tuijotellutta väkeä, mutta jotakin lounaan tapaista sielläkin muistan syöneeni. Aamukännien place-to-be. Kahvila Kuittinen keskellä kylänraittia vastapäätä Siwaa ja Hovia on varsin viihtyisä ja valoisa alkuasukkaiden paikka, jossa on terassi kylänraitille. Kahvila-nimestä huolimatta on väellä edessään pääasiassa kolmostuoppi jo ennen puoltapäivää, etenkin talvisin. Enkä voi heitä moittia. Täällä käyn ottamassa päivätuoppini ja lukemassa Etelä-Saimaan, ennen kuin käyn tekemässä raviveikkauksen - muuten en raveja pelaa tai seuraa, mutta Puumalassa se kuuluu jostain syystä asiaan - R-kioskilla ja ostamassa Hesarin ja mahdollisesti jonkin muun lehden kioskin erinomaisesta valikoimasta. Edes shollilla ei pitäisi olla huomauttamista, koska saatavilla on myös mm. Der Spiegel, Gazzetta, ja Herald Tribune. Valikoimasta löytyy jopa Pohjolan Perhokalastaja, joka on sivumennen sanoen hieno lehti. Ei mikään markkinamiesten sillisalaatti vaan sydämellistä ja perusteellista asiaa asian ytimestä hienoilla valokuvilla höystettynä, suosittelen.

Hovi on kylän tanssi- ja painiravintola, jossa on varsin mukava Puumalan-salmelle avautuva terassi. Perjantaisin humppaa ja lauantaisin karaoke tai dj. Kesäaikana artisteja useamminkin. Viime perjantaina olisi ollut Eini (10€) ja lauantaina suursuosikki Tauski (12€). Jäi kuitenkin nuo gigit tsekkaamatta. Mainittakoon, että Hovi ja Sataman kuppila ovat sen teeveessä pyörivässä Puumala-sarjassa esiintyvän harjatukan bisneksiä. Legendaariseen Pistohiekkaan on kirkolta parisenkymmentä kilometriä ja siellä olisi ollut torstaina Souvarit ja lauantaina Katri Helena & Petoman, jonka nimen näkeminen keikkajulisteissa ei lakkaa herättämästä minussa hilpeyttä. Tuo lava on suurten ikäluokkien keskuudessa legendaarisessa maineessa ja tiedä vaikka joku DKlainenkin lie ympäröivillä hiekkarannoilla saanut alkunsa.

Pistohiekasta ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevasta sotalentokentästä saammekin oivan aasinsillan Puumalan historiaan, josta myös lienee sananen paikallaan. Puumalasta ovat peräisin eräät varhaisimmat merkit suomalaisesta asutuksesta. Kalastus ja hirviaiheiset kalliomaalaukset, joita Puumalasta löytyy, ovat yli 6000 vuotta vanhoja. Siitä on pirun kauan ja mökkimme takaisen harjanteen kupeella olevalla muinaisella asuinpaikalla on hauska käydä miettimässä, että samaa aurinkoa katsellen ja lohen saannin vaikeutta miettien on siinä esi-isä istuskellut. Ehkä samalla kivellä. Vaan miten pirussa se on pitänyt perheen talven yli hengissä? Tuona aikana oli Saimaa osa mitälie-merta ja norppakin hylje vain.

Sota-aikana kulki lyhin reitti päämajasta rintamalle Puumalan kautta. Puumalan keskustaa rajaava vuolaasti virtaavan Puumalan-salmen ylitse oli pioneerien toimesta rakennettu lauttasilta. Venäläinen sitä välillä pommitti paskaksi, mutta lähistöllä oli Saimaan rannoilla valmiiksi rakennettuja siltaelementtejä valmiina ja liikennekatkokset eivät jääneet pitkiksi. Puumalan-salmen ylittävä ja pari vuotta sitten nimenmuutoksen kokenut komea Saimaan silta rakennettiin vasta 1990 luvun alkupuoliskolla. Ennen tätä on vesireitin yli kolisteltu rauhanaikana lossilla. Pistohiekan lentokentän ohella maamme sotaisasta historiasta muistuttaa myös Puumalan keskustan kupeessa oleva Salpa-linjan syvyyteen rakennettu bunkkeri, jonne yleisöllä on pääsy. Omasta mielestäni vaikuttavampi muisto sodistamme on puukirkon edustalla olevat sankarihautojen rivit. Pitäjän koko huomioiden nuo rivit ovat kovin pitkiä ja niitä on monta.

Historiaan pääsee tutustumaan halutessaan myös kirkonkylän ulkopuolella Niinisaaressa. Siellä on viime vuosisadan alun kondikseen entisöity museotila. Vaikkei museo mitään suurta elämystä tarjoakaan, kannattaa satunaisen kulkijan poiketa Niinisaareen viereisen viinitilan mainioiden tuotteiden (vuoden tilaviini 2008) ja sunnuntaisin erityisesti kesäisin toimivan ravintola Niinipuun seisovan pöydän vuoksi. Niiden öljyssä marinoitujen savumuikkujen vuoksi kannattaa elää, jollei muuta syytä enää ole.

Ja viimein pääsemme itse pääasiaan. Parasta Puumalassa on Luonto. Kauneinta Saimaata, jota pilkkoo männikköiset harjut ja saaret. Puumalassa ja muualla Saimaalla on paljon mökkejä, mutta kovin kauas ei tarvitse mennä, kun voit löytää ihan oman salaisen hiekkarannan. Satunaisille veneilijöille voin neuvoa, että leiripaikkaa etsiessä kaislikoiden taakse kannattaa tähyillä hieman tarkemmin, sillä Saimaalla on kilometritolkulla asumatonta hiekkarantaa, jotka usein piileskelevät ohuen kaislikkovyön takana. Olen käynyt kanariat, thaimaat, pohjanmeren rannat ja yyterit, enkä ole ikinä ymmärtänyt, miksi niille pitäisi erityisesti lentää hiekkarantojen takia. Saimaalla on suuri määrä upeita hiekkarantoja, joissa on puhdas ja turmeltumaton luonto, vettä voit vaikka juoda ja ennen kaikkea saat nauttia niistä halutessasi ihan yksin.

Itselleni mieluisinta aikaa Puumalassa on syksy. Luonto tarjoaa runsasta satoaan ja kylmenneet vedet parantavat kalan saannin mahdollisuutta. Poissa ovat sadat retki-, purje- ja moottoriveneet sekä vesijetit, nuo vesiemme pikku pelsebuupit. En ole lapin ruskaa nähnyt, mutten osaa kaivatakaan, koska Saimaan syksyinen väriloisto on niin kaunis. Varsinkin veneilijän ulottuvilla on huikeita marja- ja sienisaaliita, jos onnistuu korkkaamaan jonkin suuremman saaren keskiosat ennen paikallisia tai harvesteria. Myös keväällä on hienoa olla Saimaalla jäiden lähdön aikaan, joka vapuntienoilla yleensä tapahtuu. Puissa on hento vihreä ja lintujen kiimahuutojen ja viimeisten jäiden helinän loputtua lahtien pohjukoissa on iltaisin tuulen tyyntyessä niin täydellisen hiljaista ja kaunista, että sattuu. Käykää, hyvät ihmiset, Puumalassa.

_________________
Danten kanssa painiminen ei ole helppoa, mutta tekee hyvää. - HS 12.10.11


Last edited by Dante on 17 Jul 2008, 11:00, edited 1 time in total.16 Jul 2008, 11:46
Profile

Joined: 19 Feb 2007, 13:41
Posts: 4108
Location: Helsinki
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Eikös saaristo tarkoita sitä, että ollaan merellä. No aina sitä näemmä oppii uutta. Pirun kornilta se silti kuulostaa.

_________________
*****************
"Wir dürfen jetzt nicht den Sand in den Kopf stecken." Lothar Matthäus


16 Jul 2008, 12:39
Profile

Joined: 21 Feb 2007, 18:17
Posts: 636
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
scholl wrote:
Eikös saaristo tarkoita sitä, että ollaan merellä. No aina sitä näemmä oppii uutta. Pirun kornilta se silti kuulostaa.

Niin, saarihan on veden kokonaan ympäröimä, mannerta pienempi maa-alue. Täten saaristo eli saariryhmä on useiden saarten muodostama ryhmä tai ketju. Ei mitään puhetta makeasta tahi suolaisesta vedestä. Ilmeisesti kunhan on riittävästi rahaa, voi olla kuinka saatanan tyhmä tahansa.


16 Jul 2008, 17:40
Profile
User avatar

Joined: 10 Oct 2006, 11:35
Posts: 2162
Location: Hyvinge och Mankans
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Pikku Myy wrote:
scholl wrote:
Eikös saaristo tarkoita sitä, että ollaan merellä. No aina sitä näemmä oppii uutta. Pirun kornilta se silti kuulostaa.

Ilmeisesti kunhan on riittävästi rahaa, voi olla kuinka saatanan tyhmä tahansa.

Luulis, että rahamieskin on joskus nähnyt järven... No aina sitä näemmä oppii uutta.

_________________
"Sä olet vähän niin kuin naispuolinen Hannu Karpo, paitsi että sulla ei oo asiaa..."


17 Jul 2008, 09:42
Profile
Forum Admin
User avatar

Joined: 23 Sep 2006, 12:32
Posts: 19500
Location: 69 Wanker St, Kennel, Japan
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Upea teksti ja eräs tietty asia tuli mieleen mainita vielä Saimaasta...lossit. Lossit, tuo katoava luonnonvara, on sellainen mielenkiintoinen pieni ja tunnelmallinen osa maailmaa, lossit ovat sopivan alkukantaisia ja liikkuvat periaatteessa verkkaiseen tahtiin, muistuttavat liikennöinnin kiireellisessä minuuttiaikataulumaailmassa että voi huoahtaa hetkeksi...en ole Saimaan losseja testannut, mutta tiedän niitä Saimaalla liikennöivän...matkalla takaisin kotiin, tai saareen, tai toiselle puolelle tiettyä osaa vesistöstä. Samaan tyyliin romanttinen osa maailmaa kuin vanhat huoltoasemat, vanhat rautatieasemarakennukset, maakuntamuseot, raapustukset retkeilymajan seinällä, pajatso...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lossi

Dante wrote:
edittiä: Tulipahan vain mieleeni, että tämän ketjun kuuluisi olla ennemmin tuolla yhtä tai kahta osastoa ylempänä, joten jos joku ystävällinen oikeilla napeilla varustettu sielu voisi asian hoitaa, pliis.


OK

_________________
But those people keep a movin'
And that's what tortures me...


17 Jul 2008, 10:13
Profile WWW
User avatar

Joined: 24 Sep 2006, 16:19
Posts: 8245
Location: Pihlajamäki, Helsinki
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Yritän aina valita Itä-Suomen matkareittini niin, että saisin uuden lossibongauksen. Vaan tuppaavat lossit olemaan kohta katoavaa kansanperinnettä, sääli. Hesarissahan oli jokunen viikko sitten juttusarja toimittajasta, joka vietti viikon lossivahtina!

Hanhivirran lossia Enonkoskelta pohjoiseen olen käyttänyt useimmin (kolmisen kertaa). Aika lyhyt väli, mutta virtapaikka ja upeat näköalat pelastavat.

Image

Eipä niitä järvisaaristoja maailmalla juuri ole, mutta Suomessa on!

On kyllä melko huikean mallinen järvi tuo Saimaa. Puumala melko keskeisessä asemassa. Puumalasta koilliseen oleva suuri saari on muuten Partalan saari, joka kierretään Sulkavan souduissa.

Mitkäs alueet Saimaasta ovat porukalle tutuimpia? Itselleni Leppävirran ympäristö: Jylhän karu Suvasvesi, joka on Leppävirrasta koilliseen Soisalon itäpuolella, sekä Leppävirrasta itään sijaitseva sangen repaleinen ja pienipiirteinen Sorsavesi. Joka ei jostain syystä näy kartassa, vaikka Saimaaseen kuuluukin. Olisiko niin, että pienempien jokiyhteyksien takana olevat vesistöt on jätetty kuvasta selvyyden vuoksi pois?

_________________
Peruskoulun oppilaiden vanhemmille
"Pääsääntönä varsinkin käyttäytymisen arvostelussa voidaan pitää kiitettävien arvosanojen antamista."- Opetuspäällikkö Raija Honkala 2.12.1981


17 Jul 2008, 10:25
Profile
User avatar

Joined: 09 Dec 2006, 03:29
Posts: 3252
Location: kosminen yksinäisyys
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Olihan minulla juttua kirjoittaessani tosiaan lossitkin mielessä, mutta unohtuivat syystä jostakin. Mainittuun Niinisaareen (kyltit Lintusaloon) kulku tapahtuu todellakin lossilla. Kyseessä on Hätinvirran lossi kauniissa ja varsin virtaavassa salmessa. Tuli kokeiltua tuo lossi polkupyörällä ja oli kyllä hienoa vanhan ajan tunnelmaa siinä. Autolla liikkuessa ei ole ihan samaa fiilistä. Liikkuvalle kalamiehelle lossi ei ole mikään harvinaisuus, vaikka ne vähenemään päin ovatkin. Kyllä niitä vielä saaristossa etelärannikolla ja Saimaalla kolistelee. Ennen aikaan kuului Puumalan retkeen 3 lossimatkaa. Nyt ei ole kuin tuo Hätinvirta ja mökille mennessä ei tarvitse sitäkään käyttää.

_________________
Danten kanssa painiminen ei ole helppoa, mutta tekee hyvää. - HS 12.10.11


17 Jul 2008, 10:59
Profile
User avatar

Joined: 10 Sep 2007, 00:58
Posts: 2409
Location: Kyl määki Turus...
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Puumalassa on tullut käytyä aika paljonkin lapsena. On nimittäin äitimuori sieltä kotoisin. Mummoa käytiin katsomassa ja sukulaisia kiusaamassa. Mummon kuoltua ei tullut Puumalassa käytyä ihan niin usein.

Sitten oli ajanjakso kun tuli taas käytyä useammin kun rupesimme käymään useammin äitini serkun pitämässä ja myöhemmin hänen tyttärensä pitämässä maatilamatkailu paikassa.
Siellä olin minäkin kesätöissä yläaste ikäisenä kollina. Renkinä häärin ja hevostyttöjä kiusailin.
Tuli sillon käytyä pistohiekallakin kun se kerran siinä lähellä oli
Olenpahan saanut elämäni ensimmäiset sakotkin Puumalassa. Torilla.

Tämä kaikki siis aikana jolloin Puumansalmen yli mentiin lossilla. Ajeltiin kerran Ruotsista tulleen serkkupojan kanssa lossilla koko päivä. Oli olevinaa niin hauskaa.
Siltaa pitkin en olekaan sitten Puumalaan mennyt kovinkaan montaa kertaa. Valitettavasti on jäänyt vaan käymättä.

En kyllä keksi mitään mikä olisi kauniinpi näky kun kesäinen Saimaan ja sen saaristot kesäyön hiipiessä päälle. Siinä jos missä ihmissielu lepää.

Niistä sukulaisista vielä sen verran, että on siinä Puumala ohjelmassa yksi sukulaismieskin.

_________________
D’oh!

*Viesti saattaa sisältää pieniä määriä huumoria (ironia laskettakoon myös huumoriksi).


20 Jul 2008, 00:56
Profile

Joined: 18 Jul 2007, 13:50
Posts: 123
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Juuri loppuneena viikonloppuna tuli seudun ihanuutta palautettua taas mieliin..

Mieleenpainuvinta satunnaiselle matkaajalle olivat Pistohiekan seudun maisemat,
Puumalan silta sekä sattumalta eteen osunut lossi. Öiseen aikaan
tehdystä lossimatkasta jäi verkkokalvoille elävät muistot. On ne kommee tapa
ylittää selkiä.Tais olla Pihlajaselän lossi ennen Sulkavaa
Yön selästä noukittaan sopivalla tuurilla Sulkavalta majapaikka, olivat
laittamassa juuri kioskia kiinni nenän edestä.


Matkaa taivallettiin mopeteilla, haaskaa oli vaikka jäikin Halvatunpappojen keikka
näkemättä perjaitai-iltana Luumäellä näkemättä. Siellä olis ollut
pappamallien kokoontumisajo keikanjälkeiselle lauantaille.

Ehtotonta lomaseutua kaikki järviseutu, tycker jag

_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se että kukaan
ei tiedä, mistä paketista.

Vares, Jäätynyt Enkeli


21 Jul 2008, 08:53
Profile
User avatar

Joined: 16 Feb 2007, 10:49
Posts: 52
Location: Cannes/St.Moritz/Nizza/Monaco
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Meillä on nykyään mökki Puumalassa Saimaan rannalla ja täytyy sanoa ettei mennyt valinta hukkaan. Ja onneksi appi osti tontin ennen venäläishuumaa, jotenka ihan kaikki paalut ei menneet siihen. Hurissalosta vajaa kymppi Ristiinan suuntaan, Kyllölänsaarentietä pitkin ja siitä Eräpirtin kohdalla vasemmalle. Tulkaa kalliolle huutelamana "JULLIII!!", niin kuullessani kutsun oluelle.

_________________
I roger that


21 Jul 2008, 11:54
Profile
Forum Admin
User avatar

Joined: 23 Sep 2006, 12:32
Posts: 19500
Location: 69 Wanker St, Kennel, Japan
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Huhuavat muuten Puumalaa ehdokkaana ensi vuoden MM-kroketeillekin. Mene ja tiedä vaikka joku innostuu sielläpäin järjestelemään.

Mistä kautta ja miten Puumalan seudulle kuljetaan kätevimmin julkisilla? Busseja ei sielläpäin liikaa kulje.

_________________
But those people keep a movin'
And that's what tortures me...


05 Aug 2008, 21:54
Profile WWW
User avatar

Joined: 23 Sep 2006, 21:27
Posts: 6229
Location: Ivory Tower
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Golden AWe wrote:
Mistä kautta ja miten Puumalan seudulle kuljetaan kätevimmin julkisilla?
Lossilla.

_________________
Kuka ihmeen Seppo Qvist


05 Aug 2008, 22:53
Profile
User avatar

Joined: 24 Sep 2006, 16:19
Posts: 8245
Location: Pihlajamäki, Helsinki
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Bussit ja junat kulkee Mikkeliin, jossa vaihto linsuriautoon. Yhteiskestoltaan reilut viisi tuntia. Saahan siinä jo aloiteltua.

_________________
Peruskoulun oppilaiden vanhemmille
"Pääsääntönä varsinkin käyttäytymisen arvostelussa voidaan pitää kiitettävien arvosanojen antamista."- Opetuspäällikkö Raija Honkala 2.12.1981


06 Aug 2008, 11:18
Profile
User avatar

Joined: 09 Dec 2006, 03:29
Posts: 3252
Location: kosminen yksinäisyys
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Palasin juuri kahden viikon Puumalan lomalta. Tarjosi Saimaa parastaan. Yksi kylmä päivä, muuten hellettä. Parit vieraat, yhdet häät ja vähän lähimatkailua. Kaksi uutta lossipongausta. Kyläniemi Ruokolahden ja Taipalsaaren(!) puolella on tosi hieno paikka. Hiekkarantoja piisaa.

Käytiin paikallisraveissa. Paino yhdyssanan etupuolella. Ei ollut totopeliä tai edes kaljan myyntiä, mutta väkeä ja hienoa tunnelmaa. Ponilähtö ja viisi oikeaa, yksi tosin vain neljän osanottajan kesken. Lämminveristen rataennätyskin (1.17,jotain) nähtiin. Rata on upea. Parkkipaikka ja katsomo sänkipellonrinteesä. Kuuluttamokioskina lautakoppi kahdessa kerroksessa, tuomariston muijilla aitiopaikka katolla. Lahoja pölkky-lankku penkkejä. Radalla korkeuseroa ehkä n. 15 m. Loppusuora pitkä ja reilua alamäkeä. Luonnonlampi keskellä. Puuceet pellon laidalla. Naisia auton ratissa. Kesätapahtumaa parhaimmillaan.

Niinipuun sunnuntailounas oli taas mahtava. Alkuun kattauksen ulkonäkö ei vaikuta 24 € väärtiltä, mutta vähänpä epäilijä tietää. Muje söörissä, suorastaan. Savulohta suoraan pöntöstä. Rieskaa.
Syömiset lähti muutenkin lapasesta. Kahdet muurikkalettukestit. Mutsin kasvimaassa kypsyi parahiksi mansikat pennuille. Salaatteja ja sipuleita. Yrttejä. Vuoden parhaita aterioita oli kevyt ja simppeli; pannulla kuhaa, herneitä, tilliä ja sipulin varsia ja rinnalla uusia pottuja. Kaikki suoraan maasta/järvestä. Ainoa ostokama oli voi ja yrttisuola. Tuoreen lähiluomuaatteen maksimointia. Ajattelin pitkiä ajatuksia ihmisen luonnosta vieraantumisesta ja elintarvikkeiden tehotuotannosta sekä keskusliikkeiden ja elintarvikejättien roolista sekä ihmisen suhteellisesta vapaudesta valita. Toisen ketjun asiaa se.

Jokailtaista auringonlaskua katsellessa tajusi miten kiihkeä ja lyhyt Suomen suvi on. Parin viikon aikana vihreys menetti viimeisen neitseellisyytensä. Mustikka metsässä ja mansikka penkissä kypsyi. Vesi lämpeni 6 astetta viiletäkseen taas yhtä nopeasti. Sorsan poikaset teki eilenillalla jo lentoharjoituksia. Käki harvensi tuntuvasti. Ei siinä auttanut kun ihmetellä. Itikoitakaan ei sanottavammin ollut.

Etelä-Savolais-Karjalainen luonteen laatu on oma lajinsa. Hämeenlinnassa saa toukan kanssa kulkea koko rauhassa, mutta kuukautinen mukula rintarepussa antaa Puumalassa aiheen tulla rohkeasti jutulle. Miehet kuin naisetkin, ikään katsomatta. Muutenkin turha pinnistäminen loistaa poissa olollaan, paitsi lomaa suorittavassa keski- ja yläluokassa. Kireitä ilmeitä piisaa niin passatissa kuin purjejahdin kannellakin. Paikallinen tutuksi tullut kaivinkoneyrittäjä sen sijaan vastasi Teboililla kysymykseeni: "Kiirettä? Mie annan kuule muitten hoitaa nuo kiireet."

Voisikohan sitä joskus pysyväisemminkin? Uskaltaisiko, pystyisikö? Tarviiko puhtaan ja tuoreen ruuan olla luksusta? Oppisiko sitä pienen yhteisön tavoille? Kaipa sieltäkin leivän saisi? Jos ketä sentraalisantan virka kiinnostaa, niin paikallinen Ärrä näkyi hakevan kauppiasta..

_________________
Danten kanssa painiminen ei ole helppoa, mutta tekee hyvää. - HS 12.10.11


11 Jul 2011, 01:21
Profile
Forum Admin
User avatar

Joined: 23 Sep 2006, 12:32
Posts: 19500
Location: 69 Wanker St, Kennel, Japan
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Dante wrote:
Voisikohan sitä joskus pysyväisemminkin? Uskaltaisiko, pystyisikö? Tarviiko puhtaan ja tuoreen ruuan olla luksusta? Oppisiko sitä pienen yhteisön tavoille? Kaipa sieltäkin leivän saisi? Jos ketä sentraalisantan virka kiinnostaa, niin paikallinen Ärrä näkyi hakevan kauppiasta..


Mietin silloin tällöin!

Soon mielestäni tervettä tätä pohtia. Ja mieluummin noin, että tekisinkö. Ei, että olisinko tehnyt. Kaikki sellainen on vähän vanhaan takertumista.

Huomaa että oli hyvä kaksi viikkoa. Tekee hyvää kirjoittamisellekin. Kuvaus raveista: elävä.

_________________
But those people keep a movin'
And that's what tortures me...


11 Jul 2011, 09:10
Profile WWW
User avatar

Joined: 09 Dec 2006, 03:29
Posts: 3252
Location: kosminen yksinäisyys
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
toisessa ketjussa Master God wrote:
Onko jo Saimaata näkyvissä?

Eipä ole vielä, ei. Kova on aikomus mennä vielä näillä sulilla. Siika- ja muikkuverkkoja pitää ja suden hetkenä tuijotella vakavan näköisenä selälle, että pakastuukohan yöllä. Mennä sitten sisään, avata pullo portteria. Tuikku päälle ja keinutuoliin lukemaan Haanpäätä. Tuuria, Hemingwaytä ja ehkä Erno Paasilinnaa voi lukea myös.

Lauantaina aamupäivällä kävelen kirkolle. Kiikarin otan mukaan, morjestan tutun käpytikan haapalahossa matkalla. Raveja istun tuumimaan Kuittisen kahvilaan, sisään mennessä sanon päivää. Otan kahvin tai oluen, jos kello on ehtinyt yli puolen päivän. Veikkausten jättö kioskiin ja päivän lehti mukaan ja takaisin mökille. On aika kokea verkot.

Niin teen.

_________________
Danten kanssa painiminen ei ole helppoa, mutta tekee hyvää. - HS 12.10.11


20 Oct 2011, 19:09
Profile
Forum Admin
User avatar

Joined: 23 Sep 2006, 12:32
Posts: 19500
Location: 69 Wanker St, Kennel, Japan
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Mites nyt kun visioiden mukaan venäläiset yleistyvät Saimaan rannoilla ihan hemmetisti? Radiossa tuli juttua. Kypylöitä ja luksusmökkejä pukataan massatuotantona. Riittääkö lääni Dantelle ja ryssille?

_________________
But those people keep a movin'
And that's what tortures me...


31 Oct 2011, 23:50
Profile WWW
User avatar

Joined: 10 Sep 2007, 00:58
Posts: 2409
Location: Kyl määki Turus...
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Puhuvat, että Savonlinna tai Mikkeli yhdistettäisiin Puumalaan.

_________________
D’oh!

*Viesti saattaa sisältää pieniä määriä huumoria (ironia laskettakoon myös huumoriksi).


01 Nov 2011, 08:52
Profile
User avatar

Joined: 13 May 2007, 13:27
Posts: 1262
Location: Mä oon jo edellä
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Golden AWe wrote:
Mites nyt kun visioiden mukaan venäläiset yleistyvät Saimaan rannoilla ihan hemmetisti? Radiossa tuli juttua. Kypylöitä ja luksusmökkejä pukataan massatuotantona. Riittääkö lääni Dantelle ja ryssille?


Sinnehän tulee tuo Pohjoismaiden suurin kylpylä.

Sori, ei löytynyt tuoreempaa uutista: http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2011/05/pohjoismaiden_suurin_kylpyla_on_harjannostajaisvaiheessa_2567451.html

_________________
Halipa tsuippa.


06 Nov 2011, 13:35
Profile
User avatar

Joined: 10 Sep 2007, 00:58
Posts: 2409
Location: Kyl määki Turus...
Reply with quote
Post Re: Puumala, Saimaa ja muuta parhautta
Aavistuksen sivussa Puumalan keskustasta tuo kylpylä. Semmonen 70 kilometriä.

_________________
D’oh!

*Viesti saattaa sisältää pieniä määriä huumoria (ironia laskettakoon myös huumoriksi).


06 Nov 2011, 18:49
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.